خانم های شاغل با مطالعه، حضور در فعالیت های اجتماعی و مهمانی های هفتگی، به حفظ نشاط روحی خود توجه داشته باشند.
 
چکیده : با توجه به مزایای اشتغال بانوان از یک سو و آفات و معایب آن از سوی دیگر و هم چنین با توجه به وظایف اصلی زن و نوع کار باید تصمیم گیری مناسبی صورت گیرد تا بر کرامت انسانی زن، لطافت و ظرافت او و انجام وظایف اصلی زن در کانون خانواده خدشه وارد نکند.

تعداد کلمات 964 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

ویژگی های شغل مناسب زنان

دو نقش عمده ای که آفرینش بر دوش زن نهاده و از عهده ی دیگران خارج است، نقش «همسری» برای مرد و «مادری» برای فرزندان است که هیچ چیز نباید به آن خدشه وارد کند؛ چراکه زن، مایه ی آرامش مرد و سبب آرامش روحی و روانی فرزندان است. (محمدزاده، 1385، 22) مهم ترین نکته، حفظ کرامت انسانی زن و حفظ آرامش، لطافت و طراوت زن است؛ مناسب است که در تصمیم گیری برای اشتغال بانوان، موارد ذیل لحاظ شود:
- کار، مطابق با «توان»، «علاقه» و «استعداد» فرد باشد.
- «اصل کرامت و منزلت عالی بشر» باید در نظر گرفته شود.
- محیط کار، با استعدادها و توانایی های ویژه ی زنان، سنخیت داشته باشد؛ دو خصلت زن، «لطافت» و «طراوت» است، که حاصل این دو، «متانت» است.
- ساعت های کار، زیاد نباشد؛ تا او بتواند آرامش دهنده ی خانه ی خود باشد. (محمدزاده، 1385، 22 )
- از زن به عنوان یک ابزار استفاده نشود.
 

راه کارها

اصل کار و تلاش، برای امرار معاش و کسب روزی حلال مطلوب است، و مورد پذیرش و ستایش پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) قرار گرفته است؛ اما اغلب، آن چه خانواده ها را دچار مشکل می کند چه گونگی، انگیزه ها و شرایط اشتغال بانوان است. در این زمینه، می توان از یک سو با توجه به «دلایل اشتغال زنان» و از سوی دیگر، با توجه به «برخی پیامدهای منفی احتمالی اشتغال زنان»، با تعقل، خلاقیت و نوآوری، شرایطی را برای دست یابی بانوان به اهداف شان از اشتغال، فراهم کرد؛ تا با برنامه ریزی مناسب برای اوقات فراغت و توان مندی ها، ضمن پرهیز از دچارشدن به روزمرگی، به حفظ شادابی و نشاط آن ها و فعالیت شان کمک کرد.

بدین منظور، راه کارهایی پیش نهاد می شود:
- شوهران در حد توان شان و در شرایط مقتضی، نسبت به پرداخت مهریه به همسرشان اقدام کنند، تا زن، نسبت به آتیه ی خود آسوده خاطر باشد.
- شوهران، مقداری از درآمدشان را در اختیار همسرشان قرار دهند تا بنابر علاقه ی خود، آن را هزینه (برای میل به استقلال مالی) یا برای خود پس انداز (برای میل به پس انداز برای آینده) کنند.
- اگر اعتدال و قناعت در هزینه ها و مخارج زندگی مراعات نشود؛ بلند پروازی ها، اسراف ها، توقعات بی جا از زندگی، چشم و هم چشمی ها و امثال آن است که زندگی را بر ما سخت می کند.
- مردان، در زمان استطاعت و توانایی مالی، مناسب است حقوق همسران خویش را در نظر گرفته و آینده ی آن ها را تأمین کنند.
- با توجه به پیش رفت فناوری اطلاعات و ارتباطات، بسیاری از مشاغل و فعالیت های آموزشی (مانند دوره های مجازی و. ..)، پژوهشی و مطالعاتی را می توان در خانه انجام داد. (کشوادی،1386، 37) این فعالیت ها، ضمن «پر کردن اوقات فراغت»، باعث ارضای «حس خودشکوفایی» در بانوان می شود.

- بانوان علاقه مند می توانند به صورت داوطلبانه در تشکیل یا شرکت در سازمان های خیریه فعالیت داشته باشند.
- شرکت در جلسات و دوره های مؤسسات معتبر در زمینه ی فعالیت های قرآنی و دینی، چه به صورت فراگیری و آموختن و چه به صورت آموزش و تعلیم به دیگران غنیمتی بزرگ است.
- در سال های اخیر، شمار کسانی که به طور مستقل و برای خود کار می کنند، به ویژه صاحبان مشاغل و کسب و کارهای خانگی رشد فزاینده ای یافته است. (خنیفر و دیگران،1389، 182)
- بانوان شاغل در اداره های دولتی با استقبال از طرح دورکاری می توانند ضمن اشتغال، از برخی از پیامدهای منفی احتمالی، خود را دور نگه دارند.
- خانم های شاغل با مطالعه، حضور در فعالیت های اجتماعی و مهمانی های هفتگی، به حفظ نشاط روحی خود توجه داشته باشند.
 

 کلام آخر

تأکید بر اشتغال و تلاش برای کسب درآمد، به معنی لزوم اشتغال زنان در بیرون از خانه یا برعکس، رد آن نیست. با توجه به «مزایای اشتغال بانوان» از یک سو، و «آفات و معایب آن» از سوی دیگر و هم چنین با توجه به «وظایف اصلی زن» و «نوع کار» باید تصمیم گیری مناسبی صورت گیرد تا بر کرامت انسانی زن، لطافت و ظرافت او و انجام وظایف اصلی زن در کانون خانواده خدشه وارد نکند.
انتخاب درست، تابع برنامه ریزی و حل مسئله هایی است که در زندگی هر زوجی وجود دارد. به هرحال، تصمیم گیری در مورد اشتغال زنان، باید با خردورزی و تعقل انجام گیرد. هر خانواده، با توجه به شرایط و توانایی های خود و به دور از مسایلی، مثل چشم و هم چشمی، رقابت و هم چنین با توجه به تجربیات خانواده هایی با زنان شاغل، به تصمیم گیری در این زمینه بپردازند. (کشوادی، 1386، 32)


منابع
- خنیفر، حسین؛ احمدی آزرم، هادی؛ زمانی فر، محسن (1389) «کارآفرینی خانگی: انگیزه ها و نقش عوامل جمعیت شناختی بر آن»، نشریه ی توسعه ی کارآفرینی، سال سوم، شماره نهم.
- علی محمدی، کاظم (1387) اشتغال یا خانه داری کدام یک، قم، انتشارات مؤسسه ی آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره).
- کشوادی، طاهره (1386) خانواده ی موفق (4): اقتصاد در خانواده، دانشگاه پیام نور.
- محمّدزاده، راضیه (1385) تربیت دینی فرزندان، دفتر امور بانوان استانداری تهران.
 

بیشتر بخوانید :
پیامد های مثبت و منفی اشتغال مادران
زنان شاغل، آری یا نه؟
جایگاه اشتغال زنان در سبک زندگی اسلامی
نکته هایی درباره اشتغال زنان
پیامدهای اشتغال زنان
انگیزه های زنان از اشتغال
پیامدهای منفی اشتغال زنان